Кузман Илиев

„При евентуална победа на ГЕРБ на следващите избори надали морален победител ще е някой друг, освен премиерът Борисов, защото ще излезе, че той не е този диктатор, за когото го представят“. Това посочи днес пред БНР бившият журналист и политически анализатор Кузман Илиев, коментирайки протестите и политическата обстановка у нас.

„Няма актуална политическа и парламентарна криза, защото е налице легитимно и работещо мнозинство. Има протести, но очевидно на хора, които не са гласували за мнозинството. При едно ново раздаване на картите, дори с оглед на социологическите проучвания, ГЕРБ биха спечелили, което означава, че ако те не се съгласят да управляват, ние се връщаме в сценария от 2013 г.. Тоест точно обратното на това, за което се борят протестиращите и влизаме в много тежка политическа криза, която ще бъде съчетана с здравна и икономическа такава.”, посочи Илиев.

Кузман Илиев коментира и твърдението на голяма част от протестиращите, че сегашното управление не би могло да проведе честни избори.

„Спомняме си, че ГЕРБ прави избори, на които господин Радев спечели. В момента Конституцията дава възможност да имаме различни центрове на власт и виждаме как ролята на президента балансира и създава възможност за друго мнение. Дебатът е изключително здрав и динамичен.”

„Втвърдяването” спрямо протеста и протестиращите в момента пък според Илиев идва от страна на коалиционните партньори в лицето на „Обединени патриоти“, чието влизане в следващия парламент засега остава под въпрос.

Във връзка с искането на БСП за актуализация на бюджета Илиев посочи, че тя е нужна, но не и спешна, поради което би могла да изчака до септември.

Кузман Илиев е категоричен, че една част от политическите играчи блъфират за оставката на правителството, тъй като не са готови за предсрочни парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!