По повод изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, в което изразява мнение, че сирийският град Африн ще падне до вечерта, високопоставен представител на кюрдските въоръжени групировки заяви, че той „фантазира”.

„Звучи сякаш турският президент Реджеп Тайип Ердоган фантазира, когато казва, че Африн ще падне тази вечер“, каза Редур Халил, говорител на „Отряди за защита на народа“ (ОЗН), под чийто контрол е градът.

Източник от турското президентство поясни думите на лидера си, като уточни, че всъщност той е имал предвид, че надеждите му са до довечера Африн да бъде напълно обкръжен от турските сили.

„В речта на президента изречението „Надявам се Африн напълно да падне до довечера“ трябва да се разбира като „обкръжаването би трябвало да е приключило до довечера“, каза служителят от турското президентство в съобщение до медиите и пожела да остане анонимен.

Поправката се наложи след като Ердоган произнесе пламенна реч, според която до довечера Африн ще падне. „Приближихме се още до Африн. Надавам се Африн, ако е рекъл Господ, напълно да падне до вечерта“, каза президентът. Градът е ключовата цел на започналата на 20 януари турска военна операция „Маслинова клонка“, чиято задача е да прочисти региона Африн в Северна Сирия от кюрдските „Отряди за защита на народа“(ОЗН).

Турция смята ОЗН за терористична групировка и разклонение на забранената със закон в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Засилващ се проблем произтича от това, че кюрдските отряди бяха основната наземна сила, водила сухопътни операции срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в рамките на действията на антиджихадистката коалиция, оглавена от САЩ. Противоречията за ролята на ОЗН доведоха до сериозно напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!