Футуристите от 50-те и 60-те години на миналия век предсказаха, че след 2000-а година летящите коли и роботи ще бъдат част от всекидневния ни живот. Вместо това ние съществуваме в среда на непрекъснат видео поток, смартфони и социални мрежи. Все пак предсказателите са объркали само времето, не и технологиите, защото днес се намираме на прага на нов технологичен бум: летящите коли и роботите-помощници вече се проектират. Скоро тези и другите описани по-долу технологии ще се превърнат в определящи, променяйки света в хода на навлизането си:

1/ Гласови асистенти

В срок от около 4 години се очаква повечето американски семейства да имат уред – гласов асистент като „Amazon Echo“ или „Apple Homepod“. Благодарение на нарастващата мощ на изкуствения интелект /ИИ/ приложението на гласовите помощници непрекъснато нараства. Тяхното търсене на пазарите е във възход и някои специалисти дори предсказват, че в бъдеще ще контактуваме с технологиите по-скоро чрез тях, отколкото чрез текст.

2/ CRISPR Cas-9 /съкращение от „Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats”/

Представете си свят без генни заболявания като Хънтингтън и цистофиброзата. CRISPR е технология за генно наставяне, разрешаваща да се откриват и премахват мутирали сектори от ДНК. В резултат от родствените линии могат да бъдат заличени завинаги някои кръвни заболявания. Технологията вече е изпробвана успешно за премахването на определени видове рак при хора, а също и за лечение на наследствена слепота.

3/ Роботи – помощници

Компании като „Бостън дайнамикс” вече са разработили широка гама от помощни роботи, които могат да се ползват във фабриките или на бойното поле. Компанията е започнала като дъщерна, но се е отделила и специализирала като пионер в разработката на помощни устройства.

4/ Модифицирана реалност

Само допреди няколко години беше неясно дали модифицираната или смесената реалност може да „просъществува“. Като се има предвид, че гиганти като „Епъл” наливат милиарди долари в конструирането на устройства за създаването й, е въпрос само на време тя да стане нещо обичайно.

5/ Регенеративна медицина

Колкото и да изглежда научнофантастично, лекарите вече могат да отглеждат някои органи по поръчка. Те вземат стволови клетки от съответния орган и го отглеждат в специален съд. С времето органите укрепват достатъчно, за да могат да бъдат присадени.

6/ Безпилотни превозни средства

Компании като „Тесла”, „Дженеръл мотърс” и „Волво” вече са конструирали полуавтономни превозни средства. Самоуправляващите се технологии набират мощ и „Дженеръл мотърс” вече съобщиха, че през 2019 година ще пуснат кола без кормило и педали.

7/ Ракети за многократна употреба

Един от най-скъпите аспекти на космическите изследвания е създаването на ракети, способни да превозват много тонове хора и оборудване в космоса. Фактът, че вече можем да ги приземяваме обратно, неимоверно ще облекчи разходите по употребата им.

8/ Криптовалутата

Имаше момент през годината, когато биткойнът достигна цена от 19 000 долара и въпреки че тя спадна, си остана в размер на няколко хилядарки. Въпреки че криптовалутите са много дискусионни, те се налагат все повече и скоро ще се превърнат в нещо нормално. При това сега се намираме в началото на тяхната революция.

9/Квантови компютри

Познатите ни компютри използват серии от нули и единици за обмена на информация. Въпреки че са доста мощни, те все още имат значителни ограничения, възпрепятстващи процеса на машинно обучение.

Квантовите компютри разчитат на квантови битове за пренасянето на информация. Тези битове могат да съществуват в състояние, което разрешава на квантовите компютри да преработват проблемните бази данни и да направят пробиви в решението на задачи, които сега представляват трудност.

10/ Изкуствен интелект и автоматизация

Операторите се обръщат все повече към автоматизацията за подобряване и навременност на обслужването на клиенти при намалени разходи. Автоматизират се производства и поточни линии. Социалните мрежи администрират коментари автоматично, а компаниите за кредитни карти използват този начин за откриване на измами. „Сайнъпс” работи върху мрежа, която дава възможност на всеки да допринесе със собствени данни в обучението на автоматизирани системи и в модели за машинно обучение. Потенциалът тук е огромен, тъй като една вероятна икономика на изкуствения интелект, базирана на децентрализиран блоково-верижен ИИ, може тотално да промени начина, по който бизнесът функционира.

Само въпрос на време е всичко това да се случи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!