Иракски Кюрдистан може да замрази резултатите от референдума за независимост, ако Багдад свали санкциите си срещу автономния регион.

Обещанието е на президента на кюрдите Масуд, цитиран от иракският вицепрезидент Усама ан Нуджейфи.

В неделя кюрдският лидер се срещна с вицепрезидентите на Ирак Нуджейфи и Айядом Алауи. Тримата обсъдиха варианти за изход от кризата, както и конкретен план за решаване на разногласията.

Една от точките на пътната карта е незабавното сваляне на санкциите, въведени от иракските власти в отговор на допитването.

Вчера Ербил посети и председателят на иракския парламент Салим ал Джубури. По време на разговора си с него Барзани заяви, че е готов да води преговори с Багдад без предварително поставени условия.

По-рано кюрдският лидер обяви, че е готов да отложи с две години създаването на независима държава, като в това време трябва да бъдат решени съществуващите проблеми между автономния регион и централната власт в Багдад.

Припомняме, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан се проведе на 25 септември. Според официалните резултати, 90% от избирателите са подкрепили отделянето от състава на Багдад.

В отговор на провеждането и признаването на резултатите от него централната иракска власт въведе пакет от мерки, включващ затваряне на границите, забрана за международни полети и осуетяване продажбата на нефт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!