Около 125 камиона , превозващи бойци на сирийските кюрдски Отреди за защита на населението (ОЗН) вече напуснаха широкия 120 км район около сирийските градове Рас ал-Айн и Тал Абяд, съобщиха източници от турското военно министерство, цитирани от в. „Сабах“.

„Очакваме изтеглянето да продължи днес и утре“, заявиха източниците.

Установено е, че повечето от определяните от Анкара като терористи, които са напуснали района, са заминали за Ал-Хасака.

„Ние наблюдаваме всяка стъпка на терористите с безпилотни летателни апарати – казаха източниците на изданието – Установихме, че някои бойци от ОЗН са се дегизирали като цивилни и са променили външния си вид, за да останат в района.“

Сирийските кюрдски сили са започнали да напускат зоната на сигурност в Северна Сирия, но нарушенията на прекратяване на огъня продължават, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В четвъртък САЩ и Турция заявиха, че са се съгласили да прекратят военната операция на Турция за 120 часа и да изтеглят кюрдските сили от 30-километровата буферна зона на турско-сирийската граница, която Анкара възнамерява да контролира независимо. Въпреки това имаше съобщения за продължителни сражения, припомня РИА „Новости“.

„От страната на YPG (отрядите за самоотбрана на сирийските кюрди) продължава обезпокоителен огън. Отговаряме на него. Виждаме, че YPG започнаха да напускат нашата зона. Остават 35 часа до края на прекратяването на огъня. Ако терористичните групировки не напуснат напълно зоната, ние отново ще продължим нашата операция“, каза Чавушоглу от Истанбул.

Той добави, че във вторник в Сочи ще се проведе важна среща по въпросите в Сирия между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган. По думите му Анкара се застъпвала за политическо, а не военно решение на сирийската криза.

Що се отнася до връщането на американски оръжия, според „Сабах“ турските военни следят отблизо процеса и в сътрудничество със своите американски колеги. Споразумението между Анкара и Вашингтон включва не само изтеглянето на кюрдските бойци, но също така и конфискацията на оръжията им и унищожаване на укрепленията им.

„Съединените щати доставиха оръжия, с които биха могли да бъдат въоръжени 30 000-35 000 бойци“, казаха източниците.

От времето на администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама, Вашингтон достави 30 000 товара оръжия от кюрдските бойци в рамките на борбата срещу Ислямска държава, въпреки твърдото противопоставяне на Анкара, съобщи „Сабах“.

На 9 октомври Ердоган обяви началото на операция „Мирна пролет“ в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Турската авиация атакува град Рас ал Айн и няколко други сирийски града на границата на двете страни в същия ден.

По-късно беше обявено началото на наземната част на операцията. Турското Министерство на отбраната съобщи, че турските военни и сирийската въоръжена опозиция поемат контрола над Рас ал Айн на 12 октомври, а контролът над град Тел Абяд бе обявен на следващия ден. И в двата града обаче през следващиште дни имаше сражения и кюрдски котраатаки.

Сирийските власти многократно осъдиха окупационната политика на Турция в Северна Сирия. Русия заяви, че Турция трябва да избягва действия, които биха могли да попречат на разрешаването на конфликта в Сирия, продължаващ от 2011 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!