Рязан, подводница

По време на ученията „Гром-2019“ руската подводница „Рязан“ не успя да изстреля междуконтинентална ракета. От руското военно министерство заявиха, че изстрелването е умишлено отменено, но все пак по технически причини. Според експерти и ракетата, и подводницата са стари, така че проблемите с пуска не изненадват никого.

По време на стратегическите учения по време на изстрелването на две междуконтинентални балистични ракети Р-29Р, подводницата K-44 „Рязан“ едната от тях не излезе от шахтата на пусковата установка. Вестник „Ведомости“ първи съобщи за това.

Като се позова на анонимен източник, близък до министерството на отбраната, вестникът съобщи, че причината може да бъде отказ в системата за контрол на изстрелване на подводницата.

Руското министерство на отбраната потвърди, че една от ракетите не е изстреляна, но подчерта, че това е съзнателно решение на командването.

„След оценка на информацията за техническото състояние на една от ракетите на подводницата „Рязан“, получена непосредствено преди изстрелването, беше решено да не се използва за тренировъчен удар. Отмяната на изстрелването на тази ракета не се отрази на успешните резултати на учението „Гром“, се казва в съобщението на пресслужбата на министерство на отбраната.

В ученията „Гром-2019“ участваха пет атомни подводници от северния и Тихоокеанския флот. Те изстрелваха ракети от Баренцово и Охотско море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!