Kurdish_fighters
Кюрдски бойци

В петък в североизточна Сирия се разразиха боеве в третия ден от отдавна планираната офанзива, в която турските сили и техните марионетки се опитаха да завземат ключови градове, държани от кюрдите. Сирийските демократични сили /СДС/ – армията на автономния кюрдски регион – се сражават да отблъснат множество наземни атаки по около 120 километра дълъг сегмент от границата.

„Между СДС и турците се водят тежки битки на различни фронтове, най-вече от Тал Абяд до Рас ал Айн“, казват от Сирийската обсерватория за правата на човека (СНПЧ).

Оттам заявиха, че турските сили и техните сирийски съюзници – най-вече бившите арабски бунтовници сунити – използват въздушни удари, тежка артилерия и ракетен огън.

„СДС използват тунели, окопи и укрепления по речните брегове“ в своите отбранителни операции, казват от СНЧП.

Кюрдските контраатаки за една нощ доведоха до повторното завземане на две от 11-те села, които бяха загубили от началото на нападението, водено от Турция.

Медиен център, свързан с кюрдската администрация, също заяви, че Рас ал Айн и Тал Абяд, които са почти изпразнени от населението им, са най-тежко засегнати. Цитира се кюрдски военен служител, който казва, че някои племена в главно арабската област са застанали на страната на турците и се използват т. нар. „спящи клетки“, за да атакуват зад линиите на СДС.

СНЧП съобщи също, че десетки арабски жители от граничния район са се присъединили към турската страна. Според наблюдатели от началото на офанзивата са загинали най-малко 10 цивилни и 29 бойци на СДС.

Турция съобщи в петък сутринта, че един от нейните войници също е бил убит, а други трима са ранени. Шестима цивилни са убити, а други 70 са ранени при ракетни и минометни атаки, извършвани от ОЗН от Северна Сирия по турските провинции Шанлиурфа и Мардин, съобщи в. „Сабах“.

Двама от цивилните бяха убити в петък при минометна атака на кюрдски бойци на турска територия, съобщи Анадолската агенция. Смъртта е настъпила, когато снаряд е ударил къща в град Суруч, в съседство с Кобане в Сирия, който е под контрола на кюрдските милиции Отреди за защита на населението (ОЗН).

Кобане беше мястото на голяма, продължила месеци, битка през 2017 и 2018 г. от кюрдските сили за възобновяване на контрола върху града, контролиран по това време от джихадистите от „Ислямска държава“.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че досега 342 „терористи“ от ОЗН са били убити по време на операцията, съобщава Анадолската агенция.

„Операцията върви по план“, каза той. „Ние сме изключително внимателни, за да гарантираме, че няма да бъдат нанесени вреди на цивилни.“

Шефът на Пентагона Марк Еспър заяви, че САЩ няма да изоставят кюрдските си партньори в Сирия, но американските военни не трябва да попадат в центъра на конфликта между Турция и кюрдите. Те щели да останат заедно с кюрдите други райони на Сирия.

„Импулсивното решение“ на президента на Турция Ердоган за завземането на северната част на Сирия постави САЩ в трудно положение, заяви Еспър. Той подчерта, че сигурността на американските военни остава негов приоритет. Съединените щати не са приемали допълнителни решения за военния си контингент в Сирия, но ще продължат да преценяват ситуацията и количеството на своите сили там.

По-рано Еспър заяви, че по време на телефонен разговор с турския си колега е призовал решително Турция да прекрати военната операция в Сирия, тъй като това застрашава сигурността на американските военни и успеха в борбата срещу Ислямска държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!