На фона на тежки боеве по фронтовата линия между кюрдските отряди и протурските сирийски бунтовници, кюрдските власти в североизточна Сирия обвиниха Турция, че прибягва до забранени оръжия като напалм и фосфорни муниции. За използването на такова оръжие от началото на трансграничното нападение от страна на Турция и нейните сирийски помощници досега няма официални потвърждения, информира АФП.

В изявление, направено осем дни след началото на масираното настъпление, кюрдската администрация заяви, че Турция е прибягнала до такава употреба заради неочаквано твърдата съпротива на кюрдските бойци в ключовия граничен град Рас ал Айн.

„Турската агресия използва всички налични оръжия срещу Рас ал Айн“, се казва в кюрдското изявление.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган досега пренебрегва международния натиск за спиране на офанзивата, при която са избити десетки цивилни и разселени повече от 300 000 души.

„Изправен пред очевиден провал на плана си, Ердоган прибягва до оръжия, които са забранени в световен мащаб, като фосфор и напалм“, се добавя в изявлението.

Сирийската обсерватория за човешки права, както и британската група за наблюдение с широка мрежа от източници на място, досега не са потвърдили използването на напалм или бял фосфор, но шефът на обсерваторията Рами Абдел Рахман каза, че през последните два дни е имало скок на рани от изгаряния, предимно при пострадали в района на Рас ал Айн.

Кюрдски официални служители публикуваха видео в социалните медии, на което се вижда как деца с изгаряния се лекуват от лекар в провинция Хасаке и твърдят, че са пострадали от използване на забраненото оръжие.

Известен с широкото си приложение от страна на американските сили във войната във Виетнам, напалмът и свързаните с него химикали са смеси от желиран бензин и летливи нефтохимични вещества, използвани в запалителни бомби.

Белият фосфор може да се използва за създаване на димна завеса или като маркер на бойното поле, но може да бъде използван и като смъртоносно запалително оръжие, употребата на което е забранена от международното право.

Говорителят на Сирийските демократични сили – фактическата армия на кюрдския регион, призова международните организации да изпратят експерти.

Днес бе оповестено и че два американски изтребителя извършили въздушни удари в сряда, за да унищожат боеприпасите, които били изоставени, когато американските сили напуснали циментова фабрика южно от Кобани, Сирия. Фабрикатае служила като координационен център за ръководената от САЩ коалиция и Сирийските демократични сили (СДС).

Полковникът от американската армия Майлс Чагинс, говорител на коалицията, заяви, че ударите на изтребителите Ф-15E са предварително планирани и са унищожили боеприпаси, съхранявани в циментовата фабрика.

Той добави, че целият персонал на коалицията и „основна тактическа екипировка“ са изтеглени от базата преди ударите.

Повечето от 1000 американски бойци в Сирия ще се изтеглят през следващите дни и седмици заради военната офанзива на Турция в Североизточна Сирия.

Анкара стартира операция „Мирна пролет“ на 9 октомври.

Турската офанзива е насочена срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН), които според Анкара са терористична групировка, която е разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), бореща се срещу Анкара от 1984 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!