XI-ят традиционен и единствен празник на черешата в България се провежда в Кюстендил, прославил града като овощната градина на страната.

Десетки щандове на читалищата от съставните села в общината са украсени с много фантазия, както и уникални произведения от череши, гостите от страната и чужбина вкусиха от плодовете и сладката и сиропи, произведени от тях. На щандовете позираха неповторимите кюстендилски невести, облечени в традиционните носии-„касмири”.

Гости на празника бяха Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкия епископ Поликарп, игуменът на Рилския манастир Евлогий, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово, ректорът на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов и др.

„Тазгодишната реколта от череши е много добра, имаме много добри сортове, но градушката в някои райони провали част от реколтата. По-ранните сортове останаха дребни, но по-късните са едри”, каза пред БГНЕС доц. д-р Илияна Кришкова-заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил

„68 страни в света отглеждат череши, най-големи производители са Турция, Иран, САЩ и др., България в продукция и площи се нарежда на 14 място. В България площите с череши са 9 000 хектара, от които се добиват 48 000 тона продукция. В Кюстендил се отглеждат череши върху 20 000 дка.”, каза проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие. Според него след две години на студове най-сетне тази се радват на богата реколта.

„Лошото е, че няма достатъчно берачи, на запад от нас черешите се берат с машини, но само за индустриални цели, и ние май ще преминем към тази механизация”, прогнозира проф. Домозетски.

След това той представи 10-те перспективни сортове череши, отглеждани в Кюстендилско.

Тридневният празник в Кюстендил е съпътстван с концерти, включващи различни жанрове музика, на площада е изложена 2-метрова черешова торта. Традиционен за празника е и конкурсът за най-добре аранжиран щанд.

6352323
« 1 на 19 »
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!