саниране

Комисията за защита на конкуренцията откри картел от строителни фирми, печелили поръчки за саниране. Разкритието стана след сигнал, подаден от кмета на Търговище, и обхваща 13 фирми, които са участвали в Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив и Гоце Делчев, съобщи БНТ.

Антимонополната проверка обхваща обществена поръчка за техническо и енергийно обследване на жилищни сгради, обявена през април 2015 г. През есента в община Търговище постъпва анонимна жалба.

„Ние като общинска администрация не може да подминем този сигнал без да предприемем действия и решихме да го препратим до КЗК“, каза Дарин Димитров, кмет на община Търговище .

До КЗК са изпратени копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата.

2 от 13-те фирми, за които се твърди, че има нарушения са от Търговище. Едната е общинска. Оттам отрекоха да има картел.

„Конкурсът за саниране беше на два етапа. При второто участие, когато вече се разпределят самите обекти коя фирма да ги работи от изброените 10 тогава не сме участвали, а тогава е станало това споразумение между фирмите как да се разпределят обектите. Ние не сме подавали документи“, каза . инж. Тодорка Димитрова, управител на „АДАПТ“ ЕООД.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството коментира, че КЗК проверява, а когато приключи тяхната проверка, „ще получим информация и ние ще вземем, ако е необходимо, и касае някаква намеса на министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще вземем съответните мерки“. По думите й в Търговище се обновяват 15 сгради по Националната програма за енергийна ефективност и само два блока остава да бъдат довършени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!