Джузепе Еспосито е първият известен член на Сицилианската мафия. Той и още шестима сициалинци избягали в Ню Йорк, след като убили канцлера и вицеканцлера на Сицилия, както и още 11 заможни бизнесмени. Еспосито бил арестуван в Ню Орлиънс през 1881г. и бил екстрадиран в Италия.

Ню Орлиън е и мястото, на което се случил първият голям мафиотски инцидент в САЩ. На 15 октомври 1890г. началникът на полицията в Ню Орлиънс – Дейвид Хенеси бил екзекутиран. Стотици сицилианци били арестувани, а 19 получили обвинение за убийството.

Оправдателната присъда създала слухове за ширеща се корупция и сплашване на свидетели. Недоволни граждани обаче се организирали и убили 11 от 19-те сицилианци.

Двама били обесени, девет били застреляни, а останалите 8 избягали.
През годините американската мафия е еволюирала, тъй като различни банди са печелили или губили ръководството над нея – например „Черната ръка”, около 1900г., „Петте точки”, около 1910, Синдикатът на Ал Капоне и прочее.

Чак през 1951г. Сенатската комисия, ръководена от демократа Естес Кефаувър, определила американската мафия като „зловеща, престъпна организация”, а по-късно и като „Ла Коза Ностра”.

Шест години по-късно, щатската полиция в Ню Йорк отишла на срещата на най-големите фигури от „Ла Коза Ностра”, в малкото градче Апалачин. Много от присъстващите били арестувани.

Акцията се превърнала в катализаторът на промяната – след нея били направени поправки в закона, който се борил с организираната престъпност.

РАННА ИСТОРИЯ – МАСАРИЯ И МАРАНЗАНО

До края на 20-те години на миналия век, две големи фракции на италиански мафиоти се появили в Ню Йорк. Джо Масария, който контролирал групите, предизвикал т.нар. Кастеламарийската война през 1928г., опитвайки се да получи контрола над цялата организирана престъпност в САЩ.

Джо Масерия
на снимката: Джо Масерия

Войната свършила през 1931г., когато Салваторе Мараназано организирал заговор срещу Масария, използвайки един от най-доверените му хора – Лъки Лучано.

Маранзано се прочул като най-могъщия мафиотски бос в Съединените щати, създавайки 5 отделни криминални групи в Ню Йорк и се самопровъзгласил за „Бос на Босовете”.

Маранзано бил първият ръководител на организацията, която днес ние наричаме „Ла Коза Ностра”.

Той установил свой кодекс на поведение, създал разделение и структура, наречена „семейство”, и приел процедура за разрешаване на спорове. Две от най-могъщите семейства на „Ла Коза Ностра” – Дженовезе и Гамбино.

Маранзано провъзгласил Лучано за босът на фамилията Дженовезе. Лъки Лучано показал „благодарността си” 5 месеца по-късно като изпратил петима мъже, преоблечени като полицаи, в офиса на Маранзано, за да го убият.

Лъки Лучано
на снимката: Лъки Лучано

ЛУЧАНО, КАСТЕЛО, ДЖЕНОВЕЗЕ

След като Маранзано бил елиминиран, Лучано се превърнал в най-могъщия мафиотски бос в Америка и използвал позицията си да управлява „Ла Коза Ностра” като голяма корпорация.

Лучано основал „Комисия”, която да ръководи действията на „Ла Коза Ностра”. В този орган участвали ръководителите на 7 мафиотски фамилии.

Лъки Лучано
на снимката: Лъки Лучано

През 1936 г. Лучано бил осъден на 30 до 50 години затвор заради проституция. Десет години по-късно бил освободен и депортиран в Италия. Там той станал връзка между сицилианската мафия и „Ла Коза Ностра”.

Щом чул присъдата на Лучано, Франк Кастело поел мафията, защото заместникът на Лучано – Вито Дженовезе избягал в Италия, за да се отърве от обвинение в убийство.
Дженовезе се върнал в САЩ, когато ключовият свидетел по делото бил отровен и обвиненията срещу италианеца паднали.

Кастело ръководил фамилията близо 20 години до май 1957г., докато Дженовезе не изпратил наемни убийци да му „разчистят пътя”.

Джо Кенеди
на снимката: Франк Кастело

Кастело оцелял, но предал управлението на фамилията на Дженовезе. Няколко години по-късно, през 1959г. Дженовезе влязъл в затвора заради нарушаване на законите срещу наркотиците. Той получил 15-годишна присъда, но продължил да управлява фамилията зад решетките.

Вито Дженовезе
на снимката: Вито Дженовезе

ВАЛАЧИ ПЕЕ, ЛОМБАРДО ВОДИ

По това време, Джоузеф Валачи бил изпратен в същия затвор като Дженовезе. В наркосредите, той бил популярен като информатор, затова му се наложило да преживее три опита за убийство зад решетките. Докато още бил лишен от свобода, Валачи убил човек, за когото си мислил, че Дженовезе е изпратил да го убие.

Джоузеф Валачи
на снимката: Джоузеф Валачи

Затова Валачи получи доживотна присъда и решил да си сътрудничи с правителството.
През 1963г. се явил пред Сенатската комисия за разследвания и разказал, че бил член на тайно криминално общество в САЩ, известно като „Ла Коза Ностра”. Пред Комисията той разкрил членовете на организацията, включително структурата, кодовете, церемонията по полагане на клетва и прочее.

През 1969г., няколко години след като Валачи започнал да си сътрудничи с ФБР, Вито Дженовезе умрял в затвора. Контролът върху „Ла Коза Ностра” бил поет от Филип Ломбардо.

Франк Тиери му бил дясната ръка. През 70-те години обаче бил осъден за ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет и убийства. Антони „Мазният Тони” Салерно станал новият шеф и ръководил до 1985г., когато той и босовете на още 4 фамилии били осъдени за престъпна дейност.

 

Франк Тиери
на снимката: Франк Тиери

Ломбардо бил принуден да прехвърли властта на Джиганте – мъжът, който 30 години по-рано се опитал да убие Кастело.

РИБА НА КУКАТА

През 1986г. втори член се обърнал срещу фамилията на Дженовезе – Винсънт „Рибата” Кафаро, дясната ръка на Антъни Салерно, решил да сътрудничи на ФБР и да свидетелства. В изявлението си той казал, че Джиганте ръководи задкулисно фамилията, докато се преструва на психично болен. Кафаро разказал, че това поведение помага на босът да избегне правосъдието.

Странното поведение на Джиганте, който докато вървял си мърморел, му спечелило прозвището „Странният баща”. След разследването на ФБР, Джиганте бил осъден за конспирация, рекет и убийства, на 12 години лишаване от свобода. През 2002г. той беше обвинен, че дори от затвора, продължава да ръководи фамилията си. Джиганте умря в затвора през 2005г.

Мафия

Криминалната организация на Дженовезе е считана за една от най-могъщите фамилии в САЩ. На нея се приписват продажбата на наркотици, трафика на хора, убийствата, хазарта и рекета.

Фамилията Дженовезе също така е участвала и в манипулации на стоковата борса.

*Информацията е публикувана на официалната страница на ФБР 

Още за мафиите може да прочетете ТУК.

Кой всъщност е бил Лъки Лучано може да прочетете ТУК.

Франк Кастело бил известен като министър-председателя на мафията. Вижте защо ТУК.

За едни от най-известните мафиоти може да намерите информация тук:

Ал Капоне

Майер Лански

Съществуват теории, че бащата на американския президент Кенеди е бил част от структурите на Лучано и Кастело. Дали е така, може да разберете ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук