Снимка: ТАСС/Министерствона отбраната на Русия

След идиличната медийна картина на жестовете на взаимопомощ от страна на Русия за бедстващата заради коронавируса Италия, изглежда, че настъпва отрезвяване. Влиятелното издание „Ла Стампа“ излезе със сензационна статия, базирана на данни от негов източник, според които 80% от изпратената помощ не е от никаква полза, а персоналът се състои от висши военни лекари с голям чин.

Русия изпрати военномедицинските си експерти в рамките на операция на министерството на отбраната, а не на здравеопазването, вследствие на разговор между премиера на Италия Джузепе Конте и президента Владимир Путин.

Изданието подчерта, че пращането на помощ е с тайна цел и търси сближаване на Русия и Италия и вбиване на клин между Рим и Брюксел, вероятно с цел спечелването на Рим за каузата на сваляне на европейските санкции срещу Русия, или на част от тях. Руската военна колона бе заснета да се придвижва по пътя към Бергамо и клипът бе публикуван, като се пита кой е дал разрешение на ненатовски военни да се придвижват свободно.

80% от руските доставки са безполезни или от малка полза за Италия. Накратко, това не е нищо повече от претекст“ – казва източникът на „Ла Стампа“.

Той добави, че руските доставки се състоят от оборудване за дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и химическа защита и други сходни пособия, полезни по време на химическа война, докато Италия се нуждае от съвсем различни неща.

Дошлите лекари са специалисти с опит в ограничаването на редица епидемии, много по-опасни от коронавируса, като ебола и антракс, но част от тях имат и много високи военни звания. Военният характер на руската помощ за Италия повдига въпроса дали помощта е единственото предназначение на руските специалисти.

Изданието вини премиера Конте за приемането на руското предложение и за възникналата ситуация. Путин преследва своите геополитически цели като улавя отворилите са възможности, а Конте е приел помощта, за да изгради добри лични връзки с Москва.

Заб: Резюмето на статията в „Ла Стампа“ е предадено по руски и италиански източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!