След близо 2 часа дебати дали парламентът да спре работа или не, депутатите решиха да преустановят дейността си, с условие да се събират само на извънредни заседания. Парламентарният контрол ще се осъществява с писмени отговори.

„За“ гласуваха 115, против – 65, въздържали се нямаше. Депутатите няма да работят до края на извънредното положение.

Управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ настояваха Народното събрание да се разпусне, а депутатите от опозицията БСП поискаха парламентът да продължи да функционира.

Пред депутатите вносителят на предложението – председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че това е необходимо, защото те са единствените, които нарушават карантината и са лош пример за народа.

„Предложението, което днес направих, не е само мое. Под него са се подписали и председатели на парламентарни групи. Тук някой от трибуната каза, че съм казала да бдим. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български граждани бяха навън на улицата и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна“, каза Караянчева.

„Защо след като няма заплаха, вие уважаеми колеги, не провеждате вашите събрания“, обърна се Караянчева към БСП.

„Уважаеми колеги, уважаеми приятели, казах ви, че тук ще се говори, че това е против Конституцията, че задушаваме парламентаризма в България – говорете каквото искате. Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот на вас, на ваш близък, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми приятели, това ми е достатъчно. Мислете“, допълни председателят на парламента.

„Представете си какво ще се случи, ако бъде установен заразен колега. Това означава да бъде блокирана работата на парламента за 14 дни“, заяви тя и посочи, че никой не е защитен от коронавируса.

Думите ѝ бяха аплодирани от депутати в залата.

Кристина Вигенин от БСП каза, че това е опит да се спре работата на парламента за неопределено време.

„Този парламент трябва да се свика само още веднъж, за да гласува оставката на правителството „, заяви Вигенин.

Той увери, че ще намерят начин да се противопоставят на това предложение.

Антон Кутев от БСП каза, че спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността.

„Чл. 64 казва, че в случай на война, военно или друго военно положение Народното събрание срокът на неговите пълномощия се продължават до отпадане на тези обстоятелства. Тук законодателят, който е писал Конституцията, а тя все още е най-важният документ в тази държава, е предвидил, че Народното събрание в република с парламентарно управление, е именно този орган, който не бива да спира да работи. Това е органът, който изразява гражданските права. Със спирането на работа на Народното събрание, е престъпление срещу държавността“, каза още Кутев.

По думите му това не е само български феномен.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също се включи в дебата.

„Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България. Три дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре – влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред“, подчерта Нинова.

Крум Зарков от БСП също се намеси:

„Опитват се вече няколко часа да ни убедят наш и българските граждани, че видите ли голямата опасност за разпространението на заразата на коронавирус в България идва от парламента. Ако тук се разпуснем, заразата ще спре. Ако стоим, заразата ще се разпространява. Никога толкова приказки не са изговаряни, за да се представи страхът като отговорност и абдикацията като смелост. С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения, да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща“.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов репликира:

„Като няма никаква опасност и демокрацията е под заплаха, защо не продължите да провеждате партийните си събрания и защо на 26 април и 3 май не проведете прекия избор на ръководител на партията. Защо, отговорете? Не на нас от парламентарната трибуна, отговорете на всички български граждани. Доколкото си спомням преди няколко седмици вашият лидер каза, че има сериозна заплаха за живота и здравето на българските граждани и точно по тази причина преустановявате партийните си формати. Намерете голяма зала, проведете си прекия избор, изберете си комисия“, каза още Ципов.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев от своя страна каза, че основното човешко право е на живот, пред него всички останали имат второстепенно значение.

„Ние в момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме пример, че спазваме изискванията. В момента заради пандемията, заради опасността за живота на хиляди, на стотици хиляди граждани по света, се суспендират временно основни човешки права. Правото на свободно движение, правото на свободно изразяване по определени теми. Правото на труд дори. Ако това е така, ние трябва да прогласим, че основна наша задача е да гарантираме правото на живот“, допълни Цонев.

И добави:

„Народното събрание трябва да продължи да работи. То трябва да спре да работи по този ред. Предложихме дистанционно, предложихме да работим от кабинетите си. Предложихме да гласуваме от кабинетите си. Има стенограми от заседания на Председателския съвет“.

В крайна сметка парламентът реши да спре да работи, за да не се излагат депутатите на риск от заразяване. Все пак има механизми, по които може да се свиква извънредно заседание на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!