Лъчезар Борисов,
на снимката: Лъчезар Борисов

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов определи като „несъстоятелни” твърденията, че Българската банка за развитие работи с конкретни физически или юридически лица. Коментарът му, в интервю за БТВ, е по повод твърденията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала 500 милиона лева кредити на фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски.

В понеделник Иванов и негови съмишленици направиха акция пред Министерството на икономиката, определяйки ведомството като министерството на Делян Пеевски.

По отношение на нападките на Иванов, че министърът е „слуга на Пеевски“, Лъчезар Борисов отговори, че „всичко това, което беше казано, е абсолютно несериозно и несъстоятелно“. Според него „нивото на политическата класа в България е под въпрос“.

По заема за колекторската фирма ББР работили 6 месеца

Лъчезар Борисов, който преди да стане министър на икономиката, беше заместник-министър, е в управлението на ББР.

Той обясни, че за отпускането на 75-те милиона лева на малка колекторска фирма, Управителният съвет на ББР е работил по заема поне 6 месеца преди това.

„Влизаме в една полемика, която не е така, нека да гледаме нормативните документи и устава на банката … Не съм отговорен за даването на тези 75 милиона лева кредит“, каза Лъчезар Борисов, който по времето на отпускането на заема беше председател на Надзорния съвет на ББР.

Относно изкупуването на акции от Първа инвестиционна банка чрез ББР, Борисов обясни, че „това е свързано с правителствената политика за включването на България във валутния механизъм и т.нар. чакалня на еврозоната, за което има и съответните решения на Министерския съвет“.

„Съвсем скоро ще бъдат дадени данни за структурата на портфейла на ББР и ще видите, че 80 процента е изцяло за малки, средни и микро фирми“, обеща новият министър на икономиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!