Русия разполага с потенциал да извърши нападение срещу балтийските държави за по-малко от 24 часа. С това тя ограничава възможностите на НАТО за отговор, освен ако не разполага в региона с военна сила. Това става ясно от годишен доклад на литовската разузнавателна служба за заплахите срещу страната, съобщава „Ройтерс”.

По данни от документа, през миналата година Русия е увеличила военния си потенциал в Калининградска област – руска територия между Полша, Литва и Балтийско море – с което е съкратила срока за извършване на успешна атака срещу Естония, Латвия и Литва. Така Русия се е сдобила с капацитет да предотврати изпращането на подкрепление от НАТО. Руснаците са разположили в Калининградската област изтребители „Су-30” и ракетни системи, които могат да поразяват кораби навсякъде из Балтийско море, отчита още докладът.

„Това е сигнал към НАТО да подобри скоростта на своите решения. Времето за реакция на НАТО не е толкова кратко, колкото трябва да бъде”, коментира литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис при представянето на документа.

Директорът на Департамента за национална сигурност на Литва Дарюс Яунишкис заяви, че политиката на Москва да създава благоприятен облик за себе си тревожи страната му. Той поясни, че има предвид насочената към Запада руска пропаганда, чрез която фалшиви новини в медиите представят Русия в благоприятна светлина.

Русия веднага отговори на доклада. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, определени доклада на литовските спецслужби като проява на „истерична русофобия”.

Той допълни, че подобна реторика не е от полза на народите на трите бивши съветски републики, нито на рускоезичното население там.

„Русия винаги се е изказвала за поддържането на добри отношения с Литва. Необходимо е време и политическа воля за намаляване на пропагандисткото антируско напрежение, за да могат народите на тези страни да получават обективна информация”, коментира още Песков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук