Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

По неофициална информация европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще пристигне утре, 10 юни, в България на двудневно посещение, съобщава БНР.

На 1 юни, когато официално започна работа Европейската прокуратура, Кьовеши обяви, че ще дойде в България „съвсем скоро“.

Посещението на европейския главен прокурор идва на фона на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, които искат оставката му

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.

Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България. Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция. България започна участието си с фалстарт, след като от 10 предложени европейски делегирани прокурори бяха отхвърлени 6.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук