Сергей Лавров
Абсурдистът Сергей Лавров. Снимка: скрийншот Телеграм

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отново демострира завидни, макар и неосъзнати познания по теория на абсурда. Днес той заяви, че ако на Украйна бъдат дадени изтребители F-16, то те „теоретически“ могат да носят ядрено оръжие и Кремъл ще гледа на тях като на „ядрена заплаха“.

Ние информирахме ядрените държави САЩ, Британия и Франция, че Русия не може да пренебрегне способностите на тези самолети да носят ядрено оръжие. Никакви обещания тук не помагат“, обяви Лавров в интервю за пропагандния сайт Lenta.ru.

„В хода на бойните действия нашите военни няма изобщо да се чудят оборудван ли е конкретният самолет от този тип с ядрено оръжие, или не е. Самата поява на подобни системи у Въоръжените сили на Украйна ще бъде разглеждана от нас като ядрена заплаха от страна на Запада, каза министърът, когото в украинските медии за по-кратко наричат просто „Конската муцуна“.

Припомняме, че Украйна се отказа от намиращото се на териотрията й ядрено оръжие и го предаде след Будапещенския меморандум от 1994 г. В меморандума световните ядрени сили дадоха гаранции за безопасността й. Подписът на Русия също е под документа. Няма никакви признаци, че Украйна може да се сдобие с ново ядрено оръжие, коментира БиБиСи.

Факта, че Русия има ядрено оръжие, както и самолети, които да го носят, Лавров пропуска, сякаш не съществуват.

Обучението на украински пилоти на F-16 започва в Румъния през август, а първите самолети ще бъдат предадени на Украйна след около половин година. По непотвърдени сведения обаче украински летци от няколко месеца тренират в САЩ.

Междувременно днес главната прокуратура на Украйна предаде на съда делото срещу „идеолога на руския свят“ Александър Дугин с обвинения в призиви за унищожение на Украйна и геноцид над украинския народ. Прокуратурата не назовава името на Дугин и публикува замазана снимка, от която обаче веднага става ясно, че е той.

Никой не се съмнява, че това е Дугин.

Публикуван е и негов цитат от социалната мрежа „ВКонтакте“ от 11 май 2022 г., в който Дугин призовава „да бъде създадена Нова Държава, истинска Империя с мисия и Дух, православно Царство на руснаци, белоруси и украинци.“

Александър Дугин е любимият философ на Путин и е известен като създател на агресивната фашизоидна идеология на „Евразия“ и „Руския свят“. Той си живее в Москва и Киев ще го съди задочно.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук