Комунистите изпратиха стотици хиляди на "голямата екскурзия".

Окръжният съд в Добрич осъди прокуратурата да плати обезщетения заради бавно разследване по досъдебно производство за т.нар. „Възродителен процес“, проточило се над 30 години, съобщи БНТ.

По 12 000 лева за неимуществени вреди ще получат двете дъщери на учител от град Толбухин (днешен Добрич), който по политически причини бил въдворен в концлагера „Белене“ през 1985 г. за 14 месеца, а след това принудително изселен в град Роман за срок от 3 години.

След завръщането в дома си, човекът бил поставен под постоянно наблюдение и през май 1989 г. бил принуден да се изсели в Турция. Лишен е от възможността да упражнява учителската си професия още от края на 1984 година.

С решение на Народното събрание от 1 юни 1990 г. е била обявена неговата политическа и гражданска реабилитация. В началото на следващата година било образувано процесното следствено дело.

В хода на разследването мъжът починал и правата му на пострадало лице преминали върху дъщерите му. В предявените искове наследничките подробно са описали изпитанията, на които са били подложени по време на насилствената смяна на имената им, страданията от задържането на техния баща, както и от изселването на семейството им в Турция.

Съдът смята, че досъдебното производство се е проточило неразумно дълго – повече от 30 години, с което са накърнени човешките права на двете жени. Те, от своя страна, изгубили доверие в институциите и надежда за справедливост. Че кой не би…

Сега българската прокуратура ще изплати 24 000 лева на двете дъщери и правилно. Само че всички знаем с чии пари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук