Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че с поставянето на Сърбия пред избора „или с Русия, или със Запада“ Европейският съюз прави същата грешка, която е довела до украинската криза, разединявайки обществото в Украйна, предаде „Танюг”, цитирана от БТА.

В интервю за телевизия „Евронюз” Лавров каза, че Сърбия има изключително добри отношения с ЕС и НАТО, а същевременно има и споразумение за свободна търговия с Русия, започнала е преговори за влизане в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз и поддържа контакти с Организацията на Договора за колективна сигурност.

„Смятам, че това е абсолютно нормален път за развитие на външните връзки на Сърбия”, каза Лавров.

Той изрази надежда, че Западът е видял грешките, които е направил с Украйна, особено като се вземе предвид, че в тази страна в момента не управлява президентът, а „радикално военно течение“.

Същевременно Лавров посочи, че ЕС води преговори със Сърбия по всички финансови, икономически и други въпроси, но също така й дава сигнали, че няма да я приеме за членка, докато не признае Косово и не приеме външната политика на ЕС, което предполага въвеждане на антируски санкции.

„В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. Ако погледнете, на Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия“, каза руският министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!