Русия ЕС

Русия ще отговори на всякакви бъдещи западни санкции, увери руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на визитата си в Ереван.

На обща пресконференция с арменския си колега Ара Айвазян руският първи дипломат определи западните санкции срещу Русия като неоснователни и нелегитимни.

„Прибягването до едностранни рестрикции чрез заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН става заразно. Съединените щати въведоха тази мода, а Евросъюзът охотно я подкрепи“, каза Лавров.

Той коментира и решението на Москва от 30 април да обяви за „персона нон грата“ осем европейски граждани, сред които  председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

„Ясно казахме, че обявихме за „персона нон грата“ тези хора в структурите на Европейския съюз и в редица страни членки на Евросъюза, които имаха решаващо участие в поредната вълна от санкции срещу наши официални лица, включително парламентаристи“ заяви дипломатът.

През март Европейският съвет въведе санкции срещу шестима руски високопоставени чиновници заради ареста на опозиционера Алексей Навални и преследването на представители на гей-общността в Чечения. В европейския черен списък се оказаха  ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, главният прокурор Игор Краснов, директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и командирът на „Росгвардия“ Виктор Золотов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!