президента и премиера Бойко Борисов и Румен Радев

Днешното внезапно решение на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) създаде политически хаос и постави в много трудна ситуация президента Румен Радев.

В отговор държавният глава реши да свика парламентарните партии и коалиции на допълнителни консултации в петък, 7 май, за да се разреши казусът.

Какво се случи

В понеделник Борисов заяви, че е редно председателят на ЦИК да е от партията победител на изборите. Така се стигна до номинацията на Красимир Ципов. На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, това беше и единственото предложение за шеф на комисията.

По време на консултациите, обаче, срещу неговата номинация възразиха яростно БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

В това Борисов видя пореден заговор на другите партии срещу ГЕРБ. Така се стигна и до решението номинацията на Ципов да бъде оттеглена.

„Видях как се споглеждат и чакат, как са се сговорили партиите при Радев. Мълчалив, престъпен сговор. Ние обжалваме този избирателен закон. Какво ще стане – няма да има видеонаблюдение, не сме се справили и ще кажат – Ципов. Сега разбрах, трябвало да има машини в чужбина. Ще се провалят. Защо за всички комисии в парламента намериха сговор за председател, а за ЦИК – не“, каза Борисов. Той каза, че президентът Радев трябва да си направи председател на ЦИК, който да „понесе отговорността на неговите партии“.

Попитан защо тогава изобщо са предложили Ципов за председател, лидерът на ГЕРБ заяви, че са очаквали или да има и други кандидатури, или останалите да подкрепят тяхната. След като това не се случило, той видял капана, който му заложили.

Мълчанието на „Има такъв народ“

В сряда имаше предложение „Има такъв народ“, като втора политическа сила, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов. Направи силно впечатление, че от партията на Слави Трифонов се направиха на разсеяни и дори не пожелаха да коментират  предложението. Явното нежелание да поемат тази отговорност изглеждаше странно, особено идващо от партия, която има реален шанс участва в следващото правителство. Досега от ИТН не веднъж са избягвали да изказват позиция по важни политически казуси. Това обаче повдига въпроса ще могат ли да поемат необходимата политическа отговорност ако участват във властта.

Какъв е главният проблем

Оттеглянето на Ципов постави президента пред сериозен проблем, който той трябва да разреши в съвсем кратко време. В правилата, по които се провежда процедурата, е предвидена хипотеза, при която има повече от един кандидат за шеф на ЦИК. В такъв случай се преминава към жребий, в който участват партиите и коалициите, направили такива номинации. Както се каза, Ципов беше единственият кандидат, тоест, жребий не може да се проведе.

Другият вариант да се стигне до жребий, е когато парламентарните формации не се направили предложения или са предложили по-малко, или повече членове, отколкото имат право. Отново случаят не е такъв, тъй като всички номинираха толкова кандидати, колкото им се полагаха.

Какво е решението

Намирането на решение на казуса е отговорност на държавния глава, тъй като той води процедурата за избор на председател на ЦИК. Той обаче не може да прави конкретни предложения, тъй като според изменения Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от държавния глава по предложение на парламентарните партии и коалиции. Затова се очаква на консултациите в петък, Радев да призове парламентарните формации да излъчат нова номинация за шеф на ЦИК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!