Нинова БСП
На снимката: Корнелия Нинова

Прокуратурата да се самосезира за сигналите на бизнесмена Светослав Илчовски, свързани с премиера в оставка Бойко Борисов, поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Във връзка с изнесената в Народното събрание потресаваща информация от г-н Илчовски за премиера Борисов, най-нормалното е прокуратурата да се самосезира и да започне разследване. Истината, каквато и да е тя, да бъде установена и обявена пред цялото общество. Така се прави в правовите държави“, написа Нинова във Фейсбук.

Вчера пред комисията за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ зърнопроизводетелят започна да свидетелства за схеми, при които кръг около Бойко Борисов чрез институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни.

Бизнесменът разказа, че е бил принуждаван от близки до Борисов, да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

„Всеки ден е схема тук“ каза Илчовски за това как функиционират нещата в държавата през последните години. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а „министрите са кукли на конци“.

Той обясни, че е внесъл сигнал до комисията, защото досега всичко било контролирано и нищо нямало да се случи.

В писмения сигнал на зърнопроизводителя, той споменава и единия от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който поискал от него да реализира фиктивен оборот за фирмата му. Самият Ангелов се представял, твърди Илчовски, като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“. Бизнесменът обясни на депутатите, че от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук