Москва обвини Вашингтон, че прилага натиск срещу други държави да гонят руските дипломати във връзка със случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщава Би Би Си.

По думите на външния министър Сергей Лавров САЩ осъществяват „колосално изнудване“ и в Европа са останали „много малко независими страни“. Експулсирането на около 100 дипломатически лица от 20 държави се смята за най-голямото в историята.

Бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха атакувани на 4 март с нервно-паралитичен газ в Солзбъри, Великобритания. Европейските лидери се съгласиха през последната седмица с позицията на Лондон, че има много голяма вероятност зад атаката да стои Русия.

Лавров бе категоричен, че ще има ответна реакциа от страна на Москва и такова „безочие“ няма да се толерира. Той посочи като основен виновник за случващото САЩ.

„Когато по един-двама дипломати биват изгонвани от някоя и друга държава и през цялото време ни шептят ня ухо извинения, за нас е напълно ясно, че това е резултат от колосален натиск, колосално изнудване, което, за съжаление, е сега основният инструмент на Вашингтон на международната сцена…Трудно е да избетнем заключението, че бяхме прави, когато подчертахме нееднократно, че са останали само няколко независими държави в съвременния свят, съвременна Европа“, заяви руският външен министър .

Сергей Лавров съобщи, че се обмисля пакет от мерки в отговор, които да бъдат представени на вниманието на президента Владимир Путин. Руският сенатор Владимир Джабаров бе цитиран от медиите, че страната му ще приложи принцип „око за око“  в реакцията си на решението на САЩ да изгонят 48 служители на руското посолство във Вашингтон и 12 служители към ООН в Ню Йорк.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!