Разраства се дипломатическият скандал между Великобритания и Русия след покушението срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му. Разкритията, че химическото вещество, с което са отровени, е руска разработка, окончателно насочиха най-основателните предположения към окачествяване на случая като наказателна акция на Кремъл. По думите на британският премиер Тереза Мей сега има два възможни извода – или Москва е действала неправомерно като автор на атентата, или е изгубила пълен контрол върху запасите си от бойни отровни вещества и такива са попаднали в злонамерени ръце.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров обяви, че страната му ще сътрудничи в разследването на атаката с бойно отровно вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, ако британската страна изпълни някои условия.

„Русия не е виновна. Русия е готова да сътрудничи, в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия, ако Обединеното кралство… изпълни своите задължения по същия документ” – заяви дипломатът пред медии в Москва.

Ден по-рано британският премиер Тереза Мей оповести, че химическото вещество, с което е проведена атаката срещу Скрипал, е разработено в Русия под наименованието „Новичок”. Въпреки това Кремъл отново отрече да е замесен в инцидента и окачестви твърденията за „руска следа“ в случая като медийно представление. Държавният глава Владимир Путин отказа да коментира и призова въпроси да му се задават чак след като британското разследване разнищи инцидента до дъно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с Тереза Мей и заяви, че според чутото от нея това приличало на „работа на Русия“. Той също призова Москва да даде ясни отговори и даде да се разбере, че неговата страна се солидаризира с Великобритания в оценката на случая.

„Двамата лидери са единодушни, че трябва да има последствия за тези, които са използвали такова отвратително оръжие в скандално нарушение на международното право“ – се казва в съобщение от Белия дом.

Русия обяви, че няма да отговори на изискванията на Лондон, ако преди това не получи образци от използваното в атаката вещество. Тя изисква от Обединеното кралство също така да действа според разпоредбите на Конвенцията за забрана на химическото оръжие, които предписват в случаи като този да си провежда съвместно разследване.

Москва предупреди Лондон, че евентуални санкции заради случая „Скрипал“ няма да останат без адекватен отговор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!