Работодателски организации алармират, че се подготвя увеличание в закупуването на студен резерв – до 1000 тона – което може да доведе до възникването на нова далавера с негативен ефект върху всички потребители на електроенергия. В позиция, подготвена енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев, от БСК настояват Министерството на енергетиката и КЕВР да предоставят становища по въпроса.

„През януари 2017г., поради ред неблагоприятни фактори – обективни и субективни, станахме свидетели на съществен енергиен дефицит в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, но нефункционални генерационни капацитети. Наложени бяха насрещни санкции, които се оказаха непропорционално ниски спрямо причинените щети/откраднатите пари. С други думи, случилото се демонстрира неадекватност” – припомниха работодателите, събуждайки опасения от нови необмислени действия.

Т. нар. „студен резерв” е мощност, която се активира само в случай на сериозен проблем с някой от големите източници на електроенергия. Токът от него се използва само при заплаха за енергийната система. Той е по-скъп от този, който се получава от централите през останалото време. Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ е задължен да поддържа определен със заповед на министъра на енергетиката студен резерв, обезпечаващ безопасното и ефективно функциониране и управление на електроенергийната система. ЕСО изкупува този резерв от централите и при необходимост го активира. Приходите за това ЕСО получава от цената за достъп до електропреносната мрежа, която се определя ежегодно от КЕВР и се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас. При това положение всеки един потребител е заинтересуван от правилното управление на този ресурс.

Бизнесът аргументира опасенията си с достигнала до работодателските организации информация, според която се планира студеният резерв да бъде увеличен до 1000 мегавата при обикновено ниво от около 500-700 мегавата. Анализирайки наличните капацитети в страната, бизнесът допуска, че заявените обеми могат да достигнат между 1,8 и 2,4 милиона мегаватчаса. По изчисленията на работодателите и според различни ценови хипотези това води до прогнозираната от тях далавера за около 200 милиона лева годишно. Това е причината за настояване за становища по темата от Министерството на енергетиката и от енерийния регулатор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!