На снимката: Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Западна военна намеса в Сирия може да доведе до нови мигрантски вълни към Европа, предупреди руският външен министър Сергей Лавров. Дори и действия с малък интензитет могат „да доведат до нови вълни от мигранти към Европа и много други развития, които не са от полза за никого, нито за нас, нито за нашите европейски съседи, и само биха могли да удовлетворяват онези, които са защитени от океана“, каза Лавров на пресконференция в Москва.

Лавров заяви в петък, че Москва има „неопровержими“ доказателства, че предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума е още едно подготвено събитие, и че „тайните служби на конкретна държава, която сега е на предната линия на русофобската кампания, е замесена в това събитие“.

Според сирийски медици и изявление на Световната здравна организация повече от 40 души са загинали при удара на 7 април срещу бившата бунтовническа крепост в Дума и са имали симптоми, свързани с употребата на химическо оръжие. САЩ и техните съюзници вярват, че сирийският режим стои зад този инцидент, но Русия твърдо настоява, че атаката е била организирана от бунтовници в опит да предизвика по-нататъшна западна намеса.

По време на обширната си пресконференция Лавров се спря и на случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха изложени на въздействието на нервно-паралитично вещество на 4 март в британския град Солсбъри. Лавров обвини британския си колега Борис Джонсън за изкривяване на констатациите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). По думите му Джонсън изкривявал истината, като обявил, че докладът на организацията подкрепя британската позиция „без изключения“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук