Хърватската група Let 3 се подигра на "подлия малък психопат“, познаете кой.

Организаторите на Евровизия отказали на президента на Украйна да направи видеообръщение на финала на музикалния конкурс утре. Оказа се обаче, че Зеленски дори не е искал подобно нещо.

Конфузът се получи явно защото „аполитичният“ Европейски съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) е решил да изпреварва предполагаеми събития и е отказал на несъществуваща молба с мотива, че конкурсът трябва да остане извън политиката.

В своето видеообръщение президентът на Украйна искал да призове 160-милионната аудитория на конкурса да продължи да подкрепя страната му срещу руската агресия, написа вездесъщата британска преса. „Молбата на г-н Зеленски да се обърне към зрителите на конкурса Евровизия, макар и отправена с благи намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворена от ръководството на ЕСРТ, защото това противоречи на правилата на мероприятието“, заявили организаторите.

„Един от крайъгълните камъни на Евровизия е нейният аполитичен характер“, настоявали организаторите, оправдавайки се, че не дават нещо, което изобщо не им е искано.

Информацията на пресата не отговаря на действителността. Офисът на президента на Украйна не се обръщал към организаторите на Евровизия за негово онлайн изявление на финала и на който и да е друг етап от конкурса“, отговори най-официално говорителят на Зеленски Сергей Никифоров. Питайте организаторите кой и защо си е измислил това, посъветва Никифоров журналистите.

Колко и защо е аполитична Евровизия – не смеем да спорим. Например през 2016 г. украинската певица Джамала победи с песента „1944“, посветена на депортацията на кримските татари от сталинските власти. А тази година хърватската група Let 3 пее чудна иронична песен за „подлия малък психопат“, докато размахват бутафорни ракети. Зрителите и журналистите съвсем лесно разпознават кого имат предвид бойните хървати, облечени предизвикателно в цветове на своето и украинското знамена.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук