Кметът на София Йорданка Фанъкова обяви, че изчаква писмени обяснения от директора на 4-та Градска болница доц. д-р Аркади Иванов във връзка със случая на забавен прием на пациент с коронавирус. За случая стана ясно от излъчен репортаж на БНТ миналата седмица, а здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на д-р Иванов.

„Разговарях с него, той прави своята проверка, която се очаква да е готова до утре“, каза Фандъкова.

И добави:

„Ясно е, че пациентът е с COVID-19, че е изпратен с решение на координационния център, с решение на спешния медик и трябва да бъде приет без разсъждения”, смята Фандъкова.

Според нея трябва да се види точната причина за забавянето, а оставка в този момент няма да реши проблема.

На въпрос дали и кой ще понесе отговорност и ще поиска ли оставката на директора, ако пропуски бъдат установени, столичният кмет отговори:

„Бих направила всичко, но искам да видя реалната ситуация. Най-важно е откъде идват пропуските – има ли алгоритми създадени, информирани ли са хората. Че има забавяне – има. Ясно е не само от репортажа, трябва да видим причините“.

Лекари в подкрепа на доц. Иванов

Междувременно стотици колеги на директора на 4-та Градска болница заявиха в петиция подкрепа за директора на Столичната Четвърта градска болница доцент Аркади Иванов.

Подписалите петицията граждани заявяват, че не приемат излъчения репортаж, който определят като манипулация, а случая – като провокация към директора на лечебното заведение.

Същевременно директорът на Четвърта градска болница се извини във връзка със случая, като посочи, че да не бъде приет пациент, който се нуждае от лечение, е недопустимо.

Костадин Ангелов иска оставката му

Вчера в социалните мрежи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов написа гневен пост.

„Изгледах няколко пъти материала на БНТ “Как минава едно дежурство по време на COVID-19”. Министерството е казало още в началото на пандемията „тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация”. Правило! Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си “чисти болници”. Няма да стане!”.

И добави:

„След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кметът Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя – отговорен е мениджърът на лечебното заведение“.
Днес екипи на дирекция „Здравеопазване“ в Столичната община проверяват Четвърта градска болница.

Администрацията на Столичната община се обърна и към Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата, показани в репортажа на БНТ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!