Сергей, Юлия Скрипал, наблюдение
на снимката: Сергей и Юлия Скрипал

Лекарите, спасили двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия след отравянето на 4 март в Солсбъри проговориха за първи път. По техни думи всички данни са сочели, че двамата руснаца няма да оцелеят. Въпреки това внезапно показателите им са започнали да се подобряват, съобщава ВСС.

Медиците обаче изразиха притеснения за дългосрочното въздействие на невропаралитичното вещество „Новичок“, с което двамата Скрипал бяха отровени.

Първоначално лекарите си мислели, че става въпрос за свръхдоза опиоид, но когато станала ясна самоличността на двамата пациенти, с полицията бил обсъден и вариантът за умишлено отравяне. В болницата, където били приети Сергей и Юлия Скрипал постъпул и полицай със сходни симптоми, което пък събудило страховете на лекарите, че може да са заплашени много повече хора.

Важна роля за спасяването на двамата Скрипал изиграли новите технологии, както и изследванията в лабораторията „Портън Даун“.

Припомняме, че на 4 март бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в британския град Солсбъри. След няколко седмици в кома и двамата бяха изписани и отведени на тайно място, където да завършват лечението си.

Британските власти обвиниа Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му и експулсираха 23-ма дипломати от страната. Русия отрече обвиненията и отговори с реципрочни мерки. По-късно над 100 държави и международни органицазии се присъединиха към позицията на Великобритания и изгониха над 100 руски представители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук