Лена Бориславова
На снимката: Лена Бориславова

Специализираните съд и прокуратура ще бъдат закрити в най-скоро време, а КПКОНПИ ще бъде разделен на две отделни комисии – за разследвания на корумпираните и за отнемане на незаконно имущество. Това е решил съветът на управляващата коалиция, съобщи говорителят на правителството Лена Бориславова в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви.

„Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на специализирания съд, именно на тях пък ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо“, обясни Бориславова.

Тя подчерта, че още по време на воденето на коалиционните преговори е имало съгласие по темата за специализираните съд и прокуратура. Друга основна тема, обсъдена по време на заседанието, е била преструктурирането на КПКОНПИ.

Коалиционният съвет е решил, че Антикорупционната комисия ще се раздели на две части. Бориславова обясни, че едната ще има разследващи функии и на нея ще може да  се разчита за борбата с корупцията. Другата ще се занимава изцяло и единствено с отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според нея след реформата КПКОНПИ може да се превърне в алтернатива на прокуратурата:

„„Той може да бъде това независимо звено, което да извършва по такъв начин разследванията, че веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: Ами, тук няма данни за престъпление.“

Бориславова информира, че на заседанието са участвали и партийните лидери, и експертите на всички влизащи в управляващата коалиция формации. Конкретни времеви рамки за извършване на промените относно КПКОНПИ и специализираните съд и прокуратура не са определени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук