Бомбардировач В-17 от времето на Втората световна война, превозващ 13 души, катастрофира и изгори на летището Хартфорд при проблем по време на излитане, при което са загинали най-малко петима души.

Четиримоторният витлов самолет се опитвал да се вдигне във въздуха и се блъсна в навес за поддръжка на международното летище „Брадли“, докато пилотите кръжали обратно за кацане, съобщиха служители и свидетели.

На борда имало 10 пътници и трима членове на екипажа, съобщиха властите.

Държавният служител, който съобщи броя на жертвите, не беше упълномощен да обсъжда разследването и говореше при условие за анонимност. Комисарят по обществена безопасност на Кънектикът Джеймс Ровела заяви часове след катастрофата, че някои от хората на борда са силно обгорени и „е много трудно жертвите да бъдат идентифицирани“.

Пенсионираният, вече с цивилна регистрация самолет, е свързан с фондация Collings – образователна група, която тази седмица извади на показ на летището своя самолет „Wings of Freedom“.

Витловият бомбардировач – известен още като „Летяща крепост“ – е един от най-известните съюзнически военни самолети от Втората световна война. Той е използван за вземане на любители на историята и любители на самолети на кратки полети, по време на които те могат да станат и да се разхождат из интериора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!