чип, документ

Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Целта на промените е улеснение на гражданите при издаването на личните документи.

Въвежда се правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. Или по-просто с чип. По този начин документите могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт“, както и в разрешенията за пребиваване у нас. Предвидена е и възможността при определени условия

да бъдат издавани паспорти със срок

на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на хора с постановена присъда, която не е влязла в сила.

Едно от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област. Разширява се обхватът на въведената

ускорена услуга за издаване на СУМПС

до 3 дни от приемането на заявлението – при подмяна на СУМПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача – смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

Добавят се и случаите на:

  • първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория;
  • подмяна на СУМПС поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория;
  • възстановяване на правоспособност след като на водача са били отнети контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

„Личната карта с чип е удобно нещо, но хората трябва да го имат бързо на телефона си. Мобилна идентификация е електронна услуга. Когато влизаме в сайта на някоя институция по този начин може да докажем кои сме. Появява се QR код и системата ни потвърждава. Предварителната регистрация ще иска сканиране на лична карта, селфи в движение и пин така че да докажем, че сме ние“, обясни през май тогавашният министър на електронното управление Божидар Божанов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук