депутатите взеха важни решения
Промените в КСО бяха приети на първо четене

Затворът за репресираните и наборната военна служба за тези лица ще се признават за действителен стаж за пенсия, реши парламентът. На първо четене днес бяха гласувани промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО).

Вносителите на законопроекта са от ДПС. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ напомни за травмите, нанесени от т.нар. Възродителен процес:

„Когато говорим за тези репресирани хора от комунистическия режим, ние трябва да знаем, че днес вече 33 години живеем в демокрация, благодарение на цената, която те платиха за тази нея“, посочи той.

От БСП и ПП изразиха опасение, че през социалната система се решават политически въпроси.

„Това е една дълбока рана, нанесена от интереси, които са нямали интереса на България присърце. Въпросът е дали да ползваме социалната система, за да адресираме тази рана. 22 години по-късно. Защото това може да ни вкара в онзи коловоз, в който, спомняте си, точно по време на комунизма се раздаваха пенсии за активни борци и т.н.“, заяви Асен Василев.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов подобни права трябва да имат и  жертвите на терористични атаки.

„И не бива да се създава практика, при която някой да напомня за разделение. Не бива да бъдем делени, ние сме един народ“, подчерта той.

В крайна сметка законопроектът беше подкрепен със 131 гласа „за“. 31 депутати бяха против и 38 гласуваха „въздържал се“, съобщава БНР. За да бъде окончателно приет, законопроектът за премени в КСО трябва да бъде обсъден отново.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук