Лидерът на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон осъди позицията на краля Фелипе VI относно проведения в неделя референдум.

Каталунският премиер призова за диалог и съгласие, но нито веднъж не спомена думата „независимост“.

„Обединява ни общото дело – ние отричаме насилието, отричаме неоправданата грубост на полицейските сили“, спрямо мирно събралите се граждани”, каза Пучдемон и призова каталунците да не се поддават на провокации.

„Нека бъдем напълно спокойни и уверени. Това, което направихме, правим и ще правим, други народи вече са го направили, а някои народи ще го направят в бъдеще. Ние следваме демократичния път по волята на гражданите“.

Пучдемон се обърна към целия испански народ с думите:

„Ние сме един народ, който обича езиците, на които говори, който няма никакви проблеми с идентичността, националностите и културите, който иска да продължи да дава своя принос за развитието на испанската държава и който никога няма да може да се лиши от такова богатство, каквото е плурализмът”.

Във вторник, испанският крал Фелипе VI разкритикува действията на Каталуния и добави, че властите там са нарушили конституцията на кралството.

Лидерът на автономната област коментира, че думите на краля са разочаровали каталунците.

„Вие разочаровахте хората в Каталуния, които Ви ценят и в трудни моменти са Ви помагали. Хора, които очакват от Вас друг тон, очакват призив за диалог и съгласие“.

Според Пучдемон, монархът е взел страната на премиера Мариано Рахой и сега споделя отговорността за провежданата от правителството политика, която според него е „катастрофална по отношение на Каталуния“.

От своя страна испанският министър-председател каза, че не може да води диалог с хора, които шантажират държавата.

Припомняме, че в неделя в Каталуния се проведе референдум за независимост, който централната испанска власт и ЕС обявиха за незаконни.

По време на вота, полицията се опита да блокира гласуващите и иззе част от бюлетините. Тъй като много от избирателните секции бяха затворени, каталунците можеха да гласуват почти навсякъде – на улиците, в магазините, по спирките. Освен това, упражнилите правото си на глас не бяха отбелязвани никъде. Всичко това поставя въпроса доколко допитването е легитимно.

В крайна смета, каталунските власти съобщиха, че в референдума са участвали 2,26 млн. души от 5,31 млн. имащи право на глас каталунци.

Резултатът от гласуването бе над 90% изразили желание за отделяне от Испания.

Каталунското правителство обеща най-късно до понеделник да обяви независимостта на областта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!