Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня вече е със замразени авоари.

Румънската агенция за борба срещу корупцията предприе крайната мярка заради съмнения за тежки злоупотреби с еврофондове от ЕС.

Имуществото на Драгня се оценява на 27.4 млн. евро.

Румънската агенция за борба срещу корупцията уточни, че е взела същата мярка и срещу още поне 4-ма души, които се разследват за същото престъпление.

Ливиу Драгня е заподозрян в създаването на престъпна група и фалшифициране на документи с цел получаване на средства от еврофондовете.

Според него „става въпрос за политическа атака поради желанието на неговата партия в страната да се проведе съдебна реформа”.

Разследването срещу Драгня се отнася за периода от 2001 г. до 2012 година, когато той бе председател на Областния съвет в Телерман, Южна Румъния.

Проверката започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която съобщи, че в Румъния са изплатени незаконно 21 млн. евро за изграждане на пътища.

Десетина демонстранти скандираха „Оставка“ при пристигането на Ливиу Драгня в централата на Румънската агенция за борба срещу корупцията снощи. На излизане той отказа да коментира обвиненията.

Припомняме, че Ливиу Драгня ръководи най-голямата партия в страната, но не може да заеме мястото на премиер, защото през 2016-та година бе осъден за участие в изборни измами. В момента той е председател на Долната камера на румънския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!