Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират извънредно днес в Брюксел, за да обсъдят общия бюджет до 2027 година.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи бюджет, който предвижда намаление на част от досегашните разходи.

Ограничаването на средствата е свързано с оттеглянето на Великобритания, заради което се отчита недостиг от 75 милиарда евро за следващите седем години.

Шарл Мишел предложи дефицитът да бъде преодолян с въвеждането на нови данъци за европейските граждани.

Предвижда се още увеличение на разходите за цифровизация, сигурност и отбрана, за опазване на границите и за европейските чиновници.

Планира се ограничаване на средствата за сближаване и за земеделие, особено за развитието на селата и за преките плащания за стопаните, както и на предприсъединителните фондове.

Орязани се очаква да бъдат и средствата по кохезионните фондове с над 20 милиарда евро. Страните нетни получатели на средства предлагат те да останат в следващия бюджет на равнището, на което са сега.

Европейската комисия определи предложението като „добра отправна точка“, но според Европейския парламент то е „незадоволително“, „разочароващо“ и „неприемливо“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!