НАТО сила, извънредна среща

В Лондон започва двудневна среща на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на НАТО, на която ще се отбележи 70-та годишнина от създаването на Алианса. Българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев.

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на киберотбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, ще бъдат сред темите, обсъждани на Срещата на върха.

Срещата на върха идва няколко седмици, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че НАТО е в „мозъчна смърт”. Канцлерът на Германия Ангела Меркел не се съгласи с това определение и заяви, че без НАТО няма сигурност.

В срещата ще участва президентът на САЩ Доналд Тръмп, който не веднъж е критикувал Алианса. Тръмп ще има отделни срещи с Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Йенс Столтенберг.

Той е планирал работни обеди с представители на Естония, Гърция, Латвия, Полша Румъния, Литва, България и Обединеното кралство.

Ще има и среща между Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън. Очаква се Джонсън да помоли Тръмп да се въздържи от политическа агитация.

Посещението на американеца идва по-малко от 2 седмици преди ключовите парламентарни избори във Великобритания.

Досега Доналд Тръмп често даваше мнение за работата на политиците в страната и споделяше своите предпочитания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук