Лидерите на страните от Нормандската четворка.

Руският президент Владимир Путин пристигна на Елисейския дворец, където ще се проведе срещата на върха на Нормандската четворка.

Путин бе посрещнат от домакина на срещата, френският президент Еманюел Макрон.

Други участници в срещата – германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Украйна Владимир Зеленски – пристигнаха в Елисейския дворец малко по-рано.

Освен преговорите в нормандския формат, в Париж ще се проведе поредица от паралелни двустранни разговори между лидерите. Преди началото на четиристранната среща на върха, президентът на Руската федерация е планирал отделни преговори с германския канцлер, а след това и с френския президент. След приключване на преговорите се очаква двустранна среща и между Путин и украинския президент Владимир Зеленски, която ще бъде първият им личен контакт.

Така нареченият нормандски формат на преговори за Украйна съществува от юни 2014 г. Тогава, по време на честването на 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война, лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за първи път обсъдиха уреждането на конфликта в Донбас. Последната среща между тях се проведе през октомври 2016 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!