Между 28 ноември и 8 декември в Каунас, Литва се проведе Европейското първенство по силов трибой към международната федерация – International Powerlifting Federation (IPF).

В него тази година взеха участие шест състезатели от България. В категорията до 93 кг за младежи до 23 години падна досегашният световен рекорд в движението вдигане от лег.

Той бе дело на Емил Кръстев, който само на 22 записа опит от 203.5 кг в третия си опит. Емил е многократен шампион в републиканските състезания, а това е неговата първа изява на международния подиум. В движението клек той успя да запише опит само от 275 кг, след като получи неуспешен в първия на 262.5 кг.

В движението мъртва тяга остана на втори опит с 295 кг след неуспешен на 305 кг. Това го отдели от медала в движението мъртва тяга с малко, но въпреки това общият резултат беше достатъчен за третото място и само с 5 кг разлика от второто. В същата категория имаше още едно добро българско представяне на Теодор Ваклинов с 250 кг клек, 170 кг лег, 260 кг мъртва тяга.

Цялостното представяне на българските участници тази година бе добро, като състезателите се върнаха с над десет медала в различните категории и дори абсолютната титла за младежи до 23 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!