Румен Радев
на снимката: Румен Радев - президент на България

На инициираната от президента Румен Радев среща днес, с представители на Централната избирателна комисия, основният акцент бе въвеждането на машинно гласуване, както и справянето с манипулирането на изборите.

„Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване”, категоричен бе Радев, и добави:

„Машини ще доставим, пари ще се дадат, организация ще се направи, най-трудно е, според мен, да преодолеем корпоративния и купения вот”.

Президентът обяви, че процедурата по закупуването и сертифицирането на машините, трябва да започне още през следващата година и очаква конкретни отговори.

„И това е моят въпрос – откъде и как ще се осигури финансирането, кога ще започне процедурата, ние трябва да направим така, че този път поне, поне този път, 6 месеца преди следващите избори, всичко да е по местата си”, заяви държавният глава.

Президентът цитира доклади от прокуратурата, ДАНС и МВР, от които става ясно, че няма съществени разлики във вота от местните избори през 2015 и тези от настоящата.

„Гледайки всичко това, което и социолози и политолози, експерти, обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Това е срамно да се случва в европейска държава в 21-ви век”, коментира Радев, като добави, че трябва да се върви към категорично увеличаване на тежестта на наказанията – и административни, и като криминални престъпления.

„Когато говорим за честни избори на всички ни е и ясно, че в демократичния свят няма универсални правила, които да водят към идеални избори. Идеални избори няма, това е една огромна организация, тя обхваща всички хора в държава и е нормално да има проблеми, но не е нормално, когато тези проблеми излизат извън една общоприета обществена рамка, а на последните местни избори, според мен, в редица отношения ние излязохме от тази рамка. Трябва да си извлечем сериозни поуки и най-вече да предприемем, и то енергични действия, защото времето до следващите избори съвсем не е толкова далеч, предвид на огромния обем от работа, която трябва да бъде извършена”, каза Радев.

Още в деня на балотажа президентът заяви, че наблюдава „отстъпление от честността на изборния процес“ и решението за това може да бъде само машинното гласуване

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!