Лиляна Павлова, Андрей Слабаков
на снимката: Лиляна Павлова, Андрей Слабаков

ГЕРБ ще има седем евродепутати, а БСП – петима, става ясно от постъпилите последни изборни протоколи, които покачват процентите на управляващата партия до 30,9.

Неофициалните резултати към момента показват, че Лиляна Павлова ще е седмият евродепутат на ГЕРБ.

Това означава, че ВМРО, които вчера обявиха, че почти сигурно вкарват и втори депутат и това е режисьорът Андрей Слабаков, ще останат само с Ангел Джамбазки.

Партията на Красимир Каракачанов за момента е със 7,42 процента при 7,84% вчера.

До часове ще е ясно това ли е окончателното разпределение на мандатите.

За последното място се гласеше и режисьорът и актьор Андрей Слабаков, но по всичко изглежда, че той ще бъде изместен от Лиляна Павлова.

Според данните досега ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред БСП. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Данните са на база 95% от избирателните протоколи.

Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. Елена Йончева получава 24,2%. Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа.

ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 16 % от избирателите.

Следват ВМРО и „Демократична България”. С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел и това, ако няма разместване чрез преференциите, ще е досегашният евродепутат Ангел Джамбазки.

Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!