Нека протестират, ние сме демократична държава, няма какво да крием, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е денят.
Така министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира пред медии днес обявените в деня на старта на българското европредседателство протести в София.

Дали няма протестите малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го и този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп, изрази своето виждане министър Павлова.

Евроминистърката каза, че броят на протестите вече е набъбнал до 11,  до вчера са били 9 и придружи новите данни с ироничен коментар : “ Това е знак, че искаме да дадем най-доброто от себе си“.

Според нея „е прекалено“ да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но остава категорична : „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.

По думите на министъра тези демонстрации, заедно с криминалните инциденти от последните дни, са вътрешен проблем и те няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за европредседателството.

Павлова посочи още, че опитите за дискредитиране на правителството по директен и индиректен начин са факт.

„То очевидно е политическа заявка на опозицията. Но дискредитирането на правителството самоцелно носи изключително негативен отзвук върху държавата“, посочи Павлова.

По повод на убийството на бизнесмена Петър Христов тя коментира, че „прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно“. И призова да оставим органите да си свършат работата.

Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника, призова Павлова. Спрях да се изненадвам, използват се всички начини за дискредитиране. Предлагам да фокусираме усилията си в нещо позитивно, каза още министърът на европредседателството.

Павлова подчерта, че за официалното откриване на българското европредседателство у на идват тримата големи в ЕС – председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, плюс еврокомисарите, което, по думите й, не се случвало на всяко откриване и е определено знак за подкрепа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!