Литовците са най-сериозните пиячи на бира в Европа за 2016 г., става ясно от проучване на Световната здравна организация. Те консумират средно по 910 халби от по 500 мл на човек.

България е на престижното четвърто място в тази класация. Нашенците обръщат по 680 бири в годината. Това означава по почти литър на ден. Между литовските и родните пиячи са тези от Чехия и Румъния, които ни водят само с по пет халби на човек.

000_Drinking

След нас в подреждането са Хърватия и Белгия. Челните класации се допълват предимно от страни от Източна Европа и Германия и Великобритания.

Според проучването в Литва, както и в останалите северни държави 90% от хората пият оранжевата течност у дома, докато в страни като Гърция, Ирландия, Малта, Португалия и Испания повече от 60% бира се консумира в барове.

Въпреки категоричната си лидерска позиция, литовците пият значително по-малко в последните години. Това се дължи на мерките на правителството за справяне с проблема. То забрани продажбите на алкохол на бензиностанции и повиши акцизите, което доведе до спад на консумацията през 2015 г.

Европа е световен лидер в консумацията на алкохол според Световната здравна организация. Въпреки че намалява в повечето европейски страни в последните години, на Стария континент все още се консумира двойно повече алкохол, отколкото в другите краища на света. Генералният секретар на Европейския алианс за политики срещу алкохолизма Мариан Скар призова ЕС да предприеме повече мерки за стриктното следене на качеството алкохолното производство. Според нея Европа има алкохолен проблем и той не е свързан само с високата консумация, а и със вредата от некачествения алкохол.

 

За още интересни статии и материали харесайте страницата на Debati.bg във facebook!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук