Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Путин и олигархът Абрамович крадат от бюджета и инвестират парите на Запад. Западът се страхува Путин да не нападне Украйна, но дава гражданство на доверения му олигарх. Това написа в личния си блог опозиционерът Алексей Навални, който е в затвора вече 342 дни.

„Телевизорът в затворническа ни барака по цели дни се къса да се бори с НАТО. По всички програми говорят за заплахите от НАТО. Самият Путин реве, че НАТО е на прага ни и няма как да отстъпим. Сякаш цяла Русия живее само с това и хората не се интересуват от други новини. А след това идва адвокатът ми и разказва новините от реалния живот. Близкият на Путин олигарх и един от неговите ковчезници – Роман Абрамович, получил португалско гражданство на страна, която е членка на НАТО“, пише той.

Навални, блог

В средата на декември стана ясно, че през 2021 г. Абрамович е станал гражданин на Португалия, възползвайки се от португалския закон, който предлага натурализация на наследниците на сефарадските евреи, изгонени от Иберийския полуостров по време средновековната инквизиция. Той има още израелско и руско гражданство. Наскоро стана известно и че си е купил самолет „Боинг 787“ за 350 милиона долара.

По думите на Навални самолетът е произведен в главната натовска страна и парите са влезли в нейната икономика.

„Тук 10 суперджета руско производството струват толкова“, коментира още той.

Опозиционерът припомня, че основната част от богатството си Абрамович е получил по следния начин:

„През 1997 г. приватизира Сибнефт за 100 милиона долара. През 2005 г. заедно с Путин сключиха сделката на века: държавата (Газпром) изкупи обратно Сибнефт от Абрамович. Но вече за 13.1 милиарда долара. Гениално, нали? Просто отмъкнаха от джоба ни 13 милиарда долара. От тези пари се купуват футболни клубове, недвижима собственост и самолети. Тези пари текат и към Путин. В нашето разследване разказахме, че дворецът на Путин в Геленджик е построен с пари и на Абрамович. И ето. Ковчежникът на Путин лети на скъп самолет към натовска страна. Колко е важен. И всички са доволни“, пише Навални.

По думите му това е идеалният кръговрат на лицемерието и корупцията. За която плащат гражданите на Русия, които се чудят дали парите ще им стигнат „за  бутилка водка и три мандаринки за Нова година“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!