Проф. Георги Касчиев
На снимката: Проф. Георги Касчиев

Георги Касчиев е бил научен ръководител на пуска на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ в периода 1972-1989 г. Преподавал е в Техническия университет и е бил част от американската компания „Уестингхаус“. Касчиев е професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт. Бил е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, който по-късно се преобразува в Агенция за ядрено регулиране.

Проф. Касчиев, какво се случва на българския и европейския енергиен пазар? Защо цените са толкова високи? Това временна спекула ли е или е резултат на грешни политики?

Българският енергиен пазар следва развитието на това, което се случва в Европа. Ние сме малка част от тази система. След пандемията започна мощно възстановяване в целия свят. Всички потоци на газ и въглища се насочиха към Китай, включително и доставките на втечнен газ. В Западна Европа около 38% от енергията е именно от тези източници. Към това се добавя и политиката в последните години за намаляване на въглищните централи. Имаше липса на мерки  и грешни политически решения на европейско ниво. Стана пълен хаос. Европейската комисия също не взе мерки и всичко се прехвърли на националните правителства. Не може да се очаква, че при липса на лидерство, признаване на грешките и рязка смяна в политиката, тази тема ще отшуми. Възможно е да има леко облекчение по време на пролетния сезон и нещата да се успокоят. Тази криза изглежда доста изкуствена. Никъде няма недостиг на електроенергия в Европа, а цените са изключително високи. Увеличава се и съмнението, че има мащабни картелни споразумения. За съжаление не може да се очаква бързо стабилизиране на ситуацията.

Достатъчни ли са помощите от правителството? Възможно ли е да се вземат още пари от неочакваната печалба на АЕЦ „Козлодуй” и да се пренасочат към потърпевшите?

До момента  „Козлодуй“ са внесли огромни суми. В края на ноември около един милиард триста и осем милиона са преведени към БЕХ. Правителството използва тези пари като компенсация за бизнеса. За него има и други компенсации, но те изостават във времето, защото цените летят стремглаво нагоре. Нараства и хаосът в цялата система. Всичко това се отразява на нас – обикновените потребители, защото високите цени на електроенергията се отразяват на цените на стоките и възниква високата инфлация. Тя най-вероятно ще продължи да расте и през следващата година.

Що се отнася до мораториума – той предизвика доста въпроси. Вероятно е наложен от схващането, че трябва време, за да се премисли какви мерки могат да се вземат. В него попаднаха и цените на водата, в което няма никаква логика.

За повечето експерти мерките бяха ясни. Те целяха да се намали ДДС върху електроенергията. Намерението на КЕВР за  увеличението на цените,  вероятно е било обусловено от очакване, че това ще се случи.

Другото, което можеше да се направи бързо и лесно, е да се увеличи процентът на производство на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ в регулирания пазар. През годините този дял непрекъснато намалява. Очаквам, че мерките от този тип ще се обмислят и мораториумът ще приключи много по-рано, отколкото е планирано. Нужно е да се поставим и на мястото на ЕРП-тата и дружествата от ВиК сектора.

Подкрепяте ли идеята двата закупени и все още опаковани реактора да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ „Козлодуй”? Това по-добре ли е за икономиката ни, отколкото да мислим за АЕЦ „Белене”?

Когато се говори за „Белене” – говорим за площадка, която е в сеизмичен район. Има заповед за одобряването й преди 17 години, имаме несъответствия на проекта с ограниченията в доклада за ОВОС. Липсва одобрен технически проект, а този, който е представен, трябва да се преработи. Няма свързаност с енергийната система. Много от издадените разрешения са изтекли. Съществуват още много пропуски. Освен това няма инвеститор и договор. Това е кълбо от проблеми.

Това оборудване не е наше, а на НЕК, която имаше авантюризма и безотговорността, без да има договор с руснаците за инженеринг, финансиране и доставка, да изхарчи огромни суми за нещо, което не знае как ще може да използва. Тази компания ни дължи един милиард сто петдесет и пет милиона за това оборудване, което сега всички се чудим какво да правим. НЕК мълчи.

Може да се мисли в посока продължаване на проекта за използване на част от оборудването за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Засега има техническа оценка и ОВОС само за един ядрен блок. Каквото и да се прави, докато се разрешат всички процедурни въпроси, ще минат около 10-12 години.

Какви спешни мерки трябва да предприеме новото правителство, за да се чувстват българите енергийно сигурни?

На първо място е нужно спешно завършване на газовата връзка с Гърция. Така ще се осигури азерският газ. На второ място – разширение на газохранилищата, за да могат да се пълнят през лятото и да се използват през зимата, когато възникнат кризи. Нужни са целенасочени усилия в посока продължаване на живота на въглищните централи в комплекса „Марица-Изток” поне до средата на 30-те години, докато евентуално влязат нови ядрени мощности. Може да се помисли и в посока фотоволтаични паркове. Не на последно място е нужно обмисляне на мерки за намаляване на енергийната интензивност на сгради и транспорт, както и запазване на отрасли, които употребяват по-малко енергия. Разбира се, всичко това трябва да се внедри в Плана за възстановяване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук