На Борислав Сарафов също не му издържаха нервите. Очакваме не един и два катарзиса. Снимка: БГНЕС

„Няма да правя театър и да хвърля театрално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика, доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация.

Така заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира днешното изявление на Иван Гешев, че няма да подава оставка като главен прокурор и нарича самия Сарафов „лицето“, както нарича и Бойко Борисов. И продължи с още по-страшни обвинения и разкрития, които карат всеки редови българин да настръхне в каква държава живее.

Нещо повече: Сарафов заяви, че се страхува за живота си, защото познава методите на Гешев. И поиска лична държавна охрана.

„Тъй като познавам Иван Гешев, заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана, за да не се окажа убит като прокурора Николай Колев по времето на друг главен прокурор“, каза Сарафов и настоя „още днес да бъде защитена физическата ми сигурност“. „От днес не мога да водя нормален живот, защото познавам методите на Гешев“, каза заместникът му. И се обърна към него: „Г-н Гешев, вие далеч надминахте вашия идол Никола Филчев“.

Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото, като вадим мръсните си гащи и ги развяваме пред медиите и обществото. Никога не съм искал да стигна до това, но очевидно точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото.

Веднага искам да кажа, че не тая негативизъм и лоши чувства към г-н Гешев, но оставам на вас да прецените днешното му състояние“, каза Сарафов и продължи:

Между другото чухме днес, че е родолюбив българин, може би затова ползва като лична резиденция една емблематична къща, която се намира в курорта Боровец. Това е т.нар. „вила на легендите“ – емблематична за нашата история къща, в която са снимани сцени от филма „Тютюн“. Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги, добави Сарафов. Призовавам да отидете още днес там, за да видите как удобно се е настанил вътре Гешев“.

„Може би там ще видите и прословутия „температурен охладител“. Знаете, че Гешев ползва два бронирани автомобила, купени с пари от всеки магистрат в институцията. Стойността на всеки от тях е над 1 млн. лв., това е ярък пример за неговото родолюбие.

Всъщност, Гешев очевидно смята, че прокуратурата е негова лична собственост, но ви уверявам, че нито той, нито който и да е друг, не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата – тя е на гражданите“, каза още Сарафов.

Г-н Иван Гешев превърна прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони, с които вие знаете, че ходи да яде баклава във „Факултета“. Аз и колегите се срамуваме от неговото поведение. Недопустимо е институцията прокуратура да се ползва за личен ПР на Гешев, допълни Сарафов.

„Всъщност самият той днес онагледи думите си, че политиката е навлязла дълбоко в прокуратурата, като каза, че днес негов състудент, на когото е възложил работата по „Барселонагейт“, на когото е възложено разследването по казуса, коментира с него развитието на разследването. Днес пред вас потвърждавам нещо, което вие знаете – именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да дава насоки кой казус, кога и по какъв начин да бъде решен. Днес сам призна, че държи делото „Барселонагейт“ на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците“, допълни заместникът на главния прокурор.

Нима всеки мислещ човек не разбира, че ако стои един нерешен казус години наред, има нещо нередно – да, това е срамна тайна в прокуратурата. Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците. Не може делата да се възлагат на съученици на главния прокурор, както днес той лично призна.

Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо.

Днес Гешев сам призна, че съдбата на това дело зависи персонално от него“, каза още директорът на НСлС.

Призовавам Иван Гешев спешно да бъде отстранен от ВСС, за да не продължи да нанася щети на прокуратурата. Повече от ясно е, че днес Гешев направи заявка за влизане в политиката – иска да се изкара като борец срещу мафията. Нека го направи достойно и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие. Няма да го призовавам да подаде оставка, защото явно в неговото състояние няма да го направи“, допълни Сарафов.

В прокуратурата (и не само) настана ад. Докъде ще доведе размяната на тежки обвинения, ще видим. На г-н Сарафов може да бъде зададен само един въпрос: защо той самият чак днес „прозря“ какво се случва и реши да говори? Нима вчера беше по-различно? Или преди година?

Всъщност въпросите са много повече. България чака отговори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук