Шапка с инициалите на Адолф Хитлер.

Десет предмета от личните вещи на Адолф Хитлер, включително екземпляр от „Майн Кампф“ и пишещата машина, ще бъдат предадени на Израел.

Ливански бизнесмен закупи на търг в Мюнхен вещи на Адолф Хитлер на обща стойност 600 хиляди евро.Информацията за това беше потвърдена от организатора на продажбите, аукционната къща Herman Historica.

Ливанския бизнесмен Абдула Шатила

Купените на търг вещи на Хитлер ще бъдат прехвърлени в Израел, заявил пред израелска радиостанция живеещия в Швейцария бизнесмен Абдула Шатила.

На тази снимка Адолф Хитлер е с шапката, която е сред личните му вещи от търга.

Още преди търга той информирал израелската организация Керен ха-Хесод, че възнамерява да купи възможно най-много вещи на Хитлер и да им ги дари. Според него са закупени общо десет предмета, включително цилиндър, издание на книгата „Майн кампф“, кутия за пури, писма и пишеща машина.

Шатила също съобщил, че в началото възнамерявал да изгори тези вещи, но след това се замислил колко е важно да ги запази в името на паметта за бъдещите поколения за съществуването на Хитлер.

Представител на Керен ха-Йесод, която събира дарения за Израел, потвърди на 25 ноември, че организацията ще приеме тези артикули и ще реши къде ще бъдат предадени. Продажбата на вещи, притежавани от висши представители на нацисткия режим, която се проведе в Германия миналата седмица, беше критикувана от еврейските организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!