Екипи на МВР влязоха в сградите на БФС в столичния квартал „Бояна“ и на ул.”Иван Асен”.

Според информациите акцията на полицията е свързана с подозрения за злоупотреби, свързани с наемане на тренировъчни и спортни бази. Съмненията са, че Българският футболен съюз е харчил неправомерно средства, отпуснати от държавата за развитие на Детско-юношеския футбол в страната.

Именно по тази тема се проведе пресконференция на ръководството на организацията.

Борислав Попов и Емил Костадинов.

В нея участие взеха изпълнителният директор на БФС Борислав Попов и Емил Костадинов, който е отговорник за детско-юношеския футбол в родната централа.

„Не мога да приема манипулативни твърдения или такива извадени от контекста, с които се внушават неправомерни действия по отношение на работата на БФС с децата“, обяви Борислав Попов по повод обвиненията за неправомерно харчене на държавни средства.

Той даде повече подробности как са изразходвани държавните средства и показа сключените договори с различни фирми.

„Прословутите договори за тези футболни екипи – това е една програма за развитие на детски футбол, която се води може би повече от 15 години, тоест тя не е нещо ново. По тази програма ние сключваме договор с Министерството, получавате брутната сума 336 хиляди лева, в която влиза и ДДС. Избираме съответните доставчици и провеждаме турнири, поне по два турнира във всяка област. Участват поне по 10 отбора с поне 18-20 деца. Това е една от най-хубавите дейности на БФС, тъй като тя се отнася за всички съществуващи детски футболни клубове, не само за членовете на БФС. Всички деца от отборите-участници получават по един екип – 18 екипа за полеви футболисти и два вратарски. Спомена се, че сме облекли 25 процента от всички деца на тази възраст. Вероятно, но ние искаме да облечем 100 процента“, каза Попов.

„Около един милион лева получаваме за младежкия футбол. Трябва ни хотел и добър терен, тъй като тези деца се събират на лагери. Избираме хотели поне четири звезди, децата заслужават най-доброто. Отговорно се отнасяме към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-добрите терени, най-добрата храна, най-добрите лекари. Цената, която е платена, е пазарна, ние се съобразяваме с нея“, каза още Попов.

От БФС изтъкнаха, че са получили добра оценка от УЕФА за провеждането на Европейското първенство за юноши до 17 години през 2015-та година, във връзка с което е сключен договорът за ползване на базата на Черноморец.

„Парите на данъкоплатеца са изхрачени компетентно и всичко е направено както трябва“, завърши Борислав Попов.

Това е втора подобна акция в базата на БФС в Бояна за малко повече от месец, като на 15 октомври около 30 служители на ГДБОП прекараха около два часа в сградата, за да изземат документи от там. Това се случи по-малко от час след като дългогодишният президент на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, след като бе призован да го стори от премиера Бойко Борисов. Тогава бе претърсен и старият офис на БФС на улица „Цар Иван Асен II“ в центъра на града. В последствие стана ясно, че акцията е била свързана с разследване за манипулация на изхода на мачове от българското първенство от страна на родни съдии, като това доведе до оставката на председателя на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!