На американски инспектори е бил показан ракетният комплекс „Авангард“, гласи изявление на руското министерство на отбраната. Това е станало в периода 24-26 ноември в рамките на осъщестявяването на договора СТАРТ-3.

От руското военно ведомство уточняват, че комплексът ще влезе на бойно дежурство през декември.

Русия е единствената държава, която официално е съобщила, че притежава хиперзвукова ракета. „Авангард“ може да се движи в плътните слоеве на атмосферата със скорост до 20 пъти скоростта на звука. Когато се придвижва към цел, ракетата извършва така нареченото дълбоко маневриране – и странично, на няколко хиляди километра, и на височина. Това я прави абсолютно неуязвима за всяка система за ПВО и ПРО.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г., остава единственото настоящо споразумение между Русия и САЩ за ограничаване на военната мощ. Споразумението изтича през февруари 2021 г. и засега Вашингтон не е обявил дали възнамерява да го удължи. Доналд Тръмп говори за желанието да изработи ново тристранно ядрено споразумение между Русия, Китай и САЩ. В Пекин тази идея беше отхвърлена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!