Риши Сунак, Лиз Тръс

Фаворитът в надпреварата за министър-председател на Обединеното кралство, външният министър Лиз Тръс, продължава да държи внушителната преднина от 22 пункта пред опонента си Риши Сунак в надпреварата за лидерство на Консервативната партия, показва  ново проучване сред членове на торите.

Според анкета за вестник „The Observer“  Тръс  е получила 61%, а бившият британски министър – 39% подкрепа. Остават по-малко от три седмици преди крайния срок на 2 септември за да се избере наследник на премиера в оставка Борис Джонсън.

„От момента, в който научихме последните двама кандидати, беше ясно, че Тръс има  инерция. Последното ни проучване показва колко голяма е станала нейната преднина сред членовете на партията“, каза Крис Къртис от Opinium пред вестника.

„Ясно е, че най-големият проблем на Сунак е доверието. Въпреки че някои членове уважават икономическите му аргументи, това не е достатъчно, за да преодолее мнението, че не е достатъчно честен или надежден за най-високия пост“, допълни той.

Подкрепата на външния министър е особено силна сред по-възрастните членове на консерваторите, докато тази на Сунак е много по-висока сред по-младите.

Междувременно коефициентите на букмейкъра също продължават да са твърдо в полза на победата на Тръс при 88 процента за разлика от 12 процента за Сунак.

Членовете на управляващата Консервативна партия са около 200 000 и те трябва да определят кой да наследи министър-председателя Борис Джонсън. Той беше принуден да се оттегли след поредица от скандали и парламентарен бунт срещу него. През юли Джонсън каза, че ще се оттегли щом партията избере кой да го замени.

След като гласуването приключи вечерта на 2 септември, победителят между двамата финалисти ще бъде обявен на 5 септември и той или тя незабавно ще поеме отговорността като лидер на торите и британски министър-председател.

Още международни новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук